Pilates

Metod koji karakteriše kontrola pokreta i koncentracija uma. U središtu pažnje stoji preciznost izvodjenja svake vežbe. Svaka vežba je osmišljena da istegne i ojača mišić koji izvodi kretnju, ''otvarajući'' kretnju u zglobovima i smanjujući napetost u vezivnom tkivu. 

Vrlo je specifičan i način disanja prilikom izvodjenja svake vežbe, koji pomaže da se usmeri energija upravo u područje tela koje izvodi kretanje, dok se ostatak tela relaksira.

Metodom Pilates-a ''pogadjamo'' izrazito veliki broj dubinskih mišića zajedno, poboljšavajući tako koordinaciju pokreta i ravnotežu kao i sposobnost pravilnog držanja tela. Pilates pruža izduživanje i ravnanje svih mišića u jednu uravnoteženu celinu, i gradi snagu i izdržljivost bez izlaganja stresu kardiovaskularnog sistema. Pilates vežbe su pogodne za sve bez obzira na godine. Pilates ima podjednaku važnost kao glavni ili dodatni trening, kako za rekreativce tako i za aktivne sportiste.

Pilates je oblik vežbanja koji istovremeno razvija snagu i fleksibilnost, ostvarujući čvrsto i izduženo telo, kao i smiren i veseo um. Program je namenjen osobama svih uzrasta.

Pilates je preporučljiv osobama sa mišićno koštanim problemima . Izvođenjem pravilnih i veoma preciznih pokreta dolazi se do savršeno uravnoteženog tela kao i do snažne i elastične mišićne muskulature. Učvršćuje i najdublje mišićne slojeve, a zbog blagih nežnih, ali i kontrolisanih pokreta, pilates se može vežbati čak i za vreme trudnoće.

U poslednjih nekoliko godina jedan od najpopularnijih vidova rekreacije kako u svetu tako i kod nas. Razlog tome je sto vežbanje pilatesa osim fizičke aktivnosti, telu daje i neophodno opuštanje i uspostavlja ravnotezu između fizičkog i mentalnog.

Tvorac pilates načina vežbanja je Jozef Pilates, rođen 1880.godine blizu Dizeldorfa u Nemačkoj. Jozef je kao dete bio bolešljiv i patio je od astme, a preležao je i reumatsku groznicu, bolest koja ostavlja posledice na čitav organizam, posebno na motoriku. Jozef je svoja fizička ograničenja prevazišao upornim večbanjem. Svojim specijalnim metodama protiv atrofije mišića vežbao je bolesnike prikovane za krevet.

Vežbajuci pilates možete promeniti svoj izgled, osećaj i izdrzljivost svog tela. On formira telo na jedan potpuno drugačiji način bez agresivnih i napornih vežbi, balansirajuci sve grupe misića. Sastoji se iz laganih i opuštajućih pokreta koji telo itekako dovode u stanje potpune kondicije.

Pilates vežbe podstiču gipkost i izdržljivost kako mišića tako i celokupnog tela, a akcenat se baca na mišiće abdomena, ruku i ramenog pojasa, kao i leđa, jer su prvenstveno oni osnova za pravilno držanje tela.

Pilates je jos koristan jer:

  • poboljšava opštu kondiciju i zdravlje
  • razvija i jača srčani mišić
  • gradi izdužene mišiće i fleksibilne zglobove
  • poboljšava držanje tela
  • poboljšava pokretljivost čitavog tela
  • poboljšava povezanost uma i tela
  • jača zglobove i celu muskulaturu
  • smatra se jednim od najsigurnijih načina vežbanja
  • čini da se istovremeno osećate opušteno, snažno i raspoloženo

Pilates je idealan za one koji ne vole da skaču ili trče, a koji žele kondiciju i pokretljivost čitavog tela.