Proteini

Proteini imaju ulogu u obnavljanju, rastu i održavanju ćelija. Izvori su: belance, pileće, ćureće i belo meso, riba itd. Potrebno je 1,5 do 2,5 grama po kg telesne težine unositi proteina.

Vrhunska postignuća postižu se isključivo vrhunskim intezivnim treningom! Dok trening traje u mišiću se javlja potreba za kiseonikom i proteinima(koji uzgred budi rečeno menjaju istrošena tkiva i stvaraju nova). Proteini su OSNOVNE HRANLJIVE MATRIJE, ne mogu se zameniti niti skladištiti kao masti i ugljeni hidrati, pa ih stalno treba imati u ishrani. Sastavljeni su od aminokiselina i ako nedostaje jedna esencijalna aminokiselina kiselina neće doći do sinteze proteina. Osim značaja za mišicni sistem važni su i kod funkcionisanja jetre, bubrega i mozga. Mnoga ispitivanja su dokazala značaj proteina u vrhunskom sportu, gde su takmičari pred takmičenje uzimali i do tri grama po jednom kilogramu telesne mase! Vrlo je bitno da INDEKS ISKORISTLJIVOSTI (P.E.R. - Protein efficiency ratio) proteina bude što veci. Najkvalitetniji izvor proteina su: riba, belance, piletina, ostalo meso, mlečni proizvodi (surutka).