Preparati

Aminokiseline

Aminokiseline su gradivni elementi proteina (belancevina). Sa azotom stvaraju hiljade različitih proteina, predstavljaju i krajni proces varenja proteina. Postoje 22 glavne amino kiseline koje se dele u dve grupe:

Nastavi sa čitanjem

Proteini

Proteini imaju ulogu u obnavljanju, rastu i održavanju ćelija. Izvori su: belance, pileće, ćureće i belo meso, riba itd. Potrebno je 1,5 do 2,5 grama po kg telesne težine unositi proteina.

Nastavi sa čitanjem

Sagorevači masti

Sagorevači masti su vrlo korisni za sve one koji se bave nekim vidom fizičke aktivnosti i na taj način stimulišu ubrzavanje metabolizma. Najčešće sadrže: hrom, L-karnitin, holin, metionin, inozitol, betain i dr. materije koje stimulišu razgradnju masti i potrošnju energetskih rezervi.

Nastavi sa čitanjem

Preparati koji deluju na centar za glad i sitost

Homeopatski lek Cefamadar deluje na centar za glad i sitost u mozgu i reguliše njegovu aktivnost smanjujući osećaj gladi. Hoodia je afrička biljka koja sadrži supstancu, koja na mozak deluje nekoliko stotina puta jače od glukoze, izazivajući osećaj sitosti.

Ubrzavanje metabolizma

Ukoliko jedete malo, preskačete obroke, a ipak Vam se čini da se sve lepi za Vas, to nije slučajno. Preskakanjem obroka usporavate metabolizam i dovodite do smanjene potrošnje energije, organizam je štedi, jer dobija informacije o smanjenom ili nedovoljnom unosu energetski vrednih materija.

Nastavi sa čitanjem

Apsorberi masti - hitosan, pektini, orlistat

Hitosan iz ljušture raka i pektin iz jabuke imaju sposobnost vezivanja masti i njihove eliminacije iz organizma. Hitosan se ne resorbuje u krvotok, tako da nema energetsku vrednost u nutritivnom smislu - bez obzira na količinu unetu u organizam, kalorijska vrednost ostaje ravna nuli.

Nastavi sa čitanjem

Kombinacije laksativa i diuretika

Ubrzavaju probavu i dovode do brže eliminacije tečnosti. Stimulišu čišćenje organizma od štetnih materija, smanjuju apsorpciju hranljivih materija u crevima i skraćuju vreme prolaska hrane kroz creva.

Nastavi sa čitanjem